BEDEM FEST – Nikšić

 

 

BEDEM-PHOTOlogo Bedem fest (1)BEDEM FEST
Nikšić, tvrđava Bedem
https://www.facebook.com/BedemFestNiksic

Bedem fest je multikulturalni, nekomercijalni i neprofitabilni događaj nastao prije šest godina na istoimenoj nikšićkoj tvrđavi po kojoj je festival i dobio ime.

Podstaknut je entuzijazmom i energijom idejnog tvorca Petra Šundića, koji započinje misiju okupljanja nikšićkih muzičara različitih generacija oko ideje tribute to EKV.

Nakon tri godine, festival prevazilazi lokalne okvire i poprima regionalni karakter. Osim činjenice da je festival obogatio kulturnu i festivalsku ponudu Nikšića i Crne Gore, vizija Bedem festa usmjerena je u pravcu afirmacije temeljnih vrijednosti po kojima je prepoznat i u regionu.Tu se prije svega misli na volonterizam, entuzijazam, humanost, alternativnost, nekomercijalnost kao i neprofitabilni karakter festivala.

Posebnu dimenziju Bedem festu daju veoma brojni volonteri, kao i niksicki muzicari bez kojih se ovaj dogadjaj ne bi mogao odrzati, obzirom na nepristupacnost terena i cinjenicu da se sva neophodna oprema na niksicku tvrdjavu iznosi iskljucivo po principu ruka ruci.

Fenomen vrijedan paznje i postovanja je okolnost da na Bedem festu vecina bendova i muzicara nastupaju bez honorara i time daju svoj doprinos u afirmaciji festivala. Zahvaljujuci tako nastaloj sinergiji Bedem fest je autentican i poseban.

Cilj Bedem festa je ukazivanje na znacaj tvrdjave kao kulturno-istorijskog nasledja na jednoj, kao i afirmacija manje afirmisanih bendova iz regiona na drugoj strani. Dugorocna platforma Bedem festa zasnovana je na aktivnostima koje su inspirisane zeljom da se pripadnici vulnerabilnih grupa – osobe sa invaliditetom aktivno ukljuce u savremene tokove drustvenog zivota – na to smo posebno ponosni.

Bedem fest je danas, zahvaljujuci stecenoj reputaciji, mjesto kome se bendovi rado vracaju. Medijska i marketinska promocija Bedem festa u regionu je na veoma zavidnom nivou. Kao rezultat toga proistekla je saradnja sa Zajecarskom gitarijadom, tako da pobjednicki bend gitarijade nastupa na Bedem festu. Od ove godine, pobjednicki bend HGF Demo Festivala takodje ce nastupiti na Bedem festu.

Osim manje afirmisanih bendova, Bedem fest se moze pohvaliti i po nastupima prestiznih bendova iz regiona poput kultnih Partibrejkersa, Ramba Amadeusa, Eda majke, Darkwood Duba, Kande kodze i Nebojse… Bedem fest je stekao zavidne partnere, a po misljenju gotovo svih medija rijec je o festivalu sa dusom, domacinskim i gostoljubivim vrlinama, sjajnom publikom… Sastavni je dio manifestacije Septembarski dani kulture, a tradicionalno se odrzava prvog vikenda u septembru na velikoj sceni niksicke tvrdjave i traje tri veceri.

Pocev od petog, jubilarnog izdanja, Bedem fest postaje prepoznatljiv i po pratecem – dodatnom programu koji se odrzava kako za vrijeme festa, tako i periodicno tokom godine a odlikuje ga mnostvo sadrzaja.

Osnovna karakteristika Bedem festa jeste progres i to u svim segmentima organizacije. Svako izdanje Bedem festa ima drugaciji koncept i slogan koji donosi.

Slogan Bedem festa 6 je Rimtutituki. Mir brate mir!

Zvanicna facebook stranica Bedem festa je https://www.facebook.com/BedemFestNiksic, dok je website u fazi izrade.