Završeno prvih 13 izlučnih večeri 18. HGF demo festivala

Scarlet Notes (ZD)
Scarlet Notes (ZD)

Jubilarni, osamnaesti HGF demo festival vozi punom parom – na prvih trinaest izlučnih večeri u osam hrvatskih gradova (Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Karlovcu, Županji, Pazinu, Zaboku i Šibeniku) nastupilo je čak šezdeset i sedam bendova. Sudeći po kvaliteti glazbenih sastava i interesu publike, ovakvi festivali su itekako potrebni cijeloj hrvatskoj glazbenoj sceni.

U dvije čakovečke večeri u klubu Podroom, 12. i 26. ožujka, nastupili su “domaći” Alchemy Queen, Feuacid i Media Stres, varaždinski bendovi Supermarket, Unless i Sagan, Black Night iz Lepoglave te Helika iz Zagreba/Maribora. Prema odluci žirija, pobijedio je folk/rock/pop/etno sastav Helika. Kao gost, nastupila je čakovečka grupa Genova, koja je prošle godine pobijedila na izlučnoj večeri u Čakovcu i nastupila u finalu HGF-a.

Treća zagrebačka izlučna HGF večer, 20.03.u Hard Placu ugostila je zagrebačke grupe Batistuta, Post-Coital Silence, F5 i 4toEnergize te Pravicu iz Oroslavja, a pobjedu je odnio rock/funk/groove sastav F5.

U klubu MKC u Županji, 23.03. svirala su tri sastava iz Županje (Gunslinger’s Bride, Sinapsa i Greentooth) te Underborn iz Slavonskog Broda, a u finale u zagrebački Vintage Industrial Bar” putuju stoner/groove rockeri Gunslinger’s Bride. Kao headliner te je večeri nastupio poznati županjski rock sastav Sheitans.

Na posljednjoj, četvrtoj, zagrebačkoj izlučnoj večeri, 27.03. u Hard Placu su svirali Dora Maar, Goatfish te Rock sirena iz Zagreba i Ectasy iz Zaboka, a najbolji su bili rockeri iz Goatfisha.

Dan kasnije, u pazinskom klubu Magnus, nastupio je domaći bend Light Lighters te četiri sastava iz Pule; ovRHa, Bendover, Mortal Divinity te noise grupa Udav koja je te večeri i pobijedila. Uz ovih pet natjecateljskih bendova, svirao je i Sake iz Pule, pobjednik HGF festivala 2007. godine.

U subotu, 29.03., u klubu Regenerator u Zaboku održala se “Trough the Walls” večer HGF festivala, a u konkurenciji zagrebačkih Distance Or Die i Blekaut pobjedili su sisački metalci Sabria. Kao gost je nastupio zagrebački Kevlar Bikini.

U četvrtak, 03.04. održala su se dva HGF koncerta – u Šibeniku i Zaboku. U šibenskom Azimutu nastupila su tri zadarska benda; Scarlet Notes, Devils & Dust i Tho Crook, Merkur iz Kašela, sinjska Shewa i domaći sastav 022 sibinicum munimentum, a žiri je za pobjednika odabrao zadarski alter pop/rock sastav Scarlet Notes.

Punk večer HGF festivala održana je u Regeneratoru, pod radnim nazivom “Pun k…. Regeneratora”, a u natjecatejskom dijelu su svirali zagrebački punkeri Biciklić, Ljeto u Bitoli i bend Ministarstvo napada, koji je ujedno i pobijedilo.

Od prije su poznati i sljedeći finalisti: zagrebački Seven Mouldy Figs i Altra (pobjednici prve dvije zagrebačke izlučne večeri), Officer Down (pobjednici u Rijeci), Soul Radio (pobjednici u Karlovcu), bend Abnor Malan (pobjednik Demo festivala Zaprešić) i Elyn Porter (pobjednik FLB-a, Festivala labinskih bendova).

Do kraja izlučnih natjecanja HGF-a slijede večer metala “Metal Resurection” u Zaboku (05.04.), dvije večeri u Sisku (Skwhat, 11. i 12.04.), koncert u Osijeku (Epic, 18.04.), Noć Radio Studenta (Zagreb, Močvara, 24.04.), dva splitska koncerta (Kocka, 29. i 30.04.) te kantautorska večer u Zaboku (Terasa Polanović, 02.05.).

Četiri finalne večeri bit će u zagrebačkom Vintage Industrial Baru (06., 13., 20. i 27. svibnja), proglašenje pobjednika u Zaboku (31.05., Regenerator), a veliki, završni koncert s pobjednikom 18. HGF-a i brojnim gostima održat će se u Vintage Industrial Baru 03. lipnja.

Ulaz na sva HGF događanja je besplatan!
Dođite, uživajte u dobroj muzici i podržite hrvatsku demo scenu!

Više informacija o festivalu možete saznati na mixer.hr, hgf-zabok.net i www.spona.biz