Započinje jubilarni, dvadeseti po redu, HGF Demo Festival!

HGF Demo Festival poziva na press konferenciju i koncert povodom početka 20-te, jubilarne, sezone, u srijedu 3.veljače u zagrebačkoj Pivani, Ilica 222. Press konferencija počinje u 20 sati, a od 21 sat nastupaju Mr.Albino, Hard Time i Zadruga.

Ulaz je slobodan!

“Nakon pobjede na HGF-u stvari su se za nas promijenile. Ljeto smo proveli putujući diljem Hrvatske i regije, kako bi odradili silne svirke koje smo pobjedom osvojili. Najviše nas se dojmio BedemFest u Nikšiću u Crnoj Gori, gdje smo svirali pred više tisuća ljudi, termin prije Josipe Lisac. Trenutno smo u studiju i započinjemo rad na albumu. HGF nam je bio svojevrsna ruka vodilja, otvorio nam je, direktno i indirektno, brojne mogućnosti, i drago nam je da smo sudjelovali! Svu sreću želimo ovogodišnjim natjecateljima, dok se mi spremamo odraditi najslađi dio nagrade – turneje po Velikoj Britaniji i Švedskoj!” Stribor Gligorić – Mr.Albino, Pobjednici 19.HGF-a

Davne 1996., kada je grupa entuzijasta pokrenula ‘Hrvatski glazbeni festival’, nitko nije ni sanjao da će festival demo bendova, HGF, opstati 20 godina i razviti se u nacionalnu platformu glazbene demo scene Hrvatske. Na prvom HGF-u priliku za nastup u Dvorcu Gjalski u Zaboku dobilo je 48 mladih bendova. U osam večeri, proglašeno je osam finalista koji su nastupili s glazbenim gostima iz Velike Britanije na open-air koncertu ispred dvorca. Zanimljivo je spomenuti da je band Stampedo pobjednik prvog HGF, a na tom prvom HGF-u nastupili su i Kawasaki 3Pi Vatra.

Festival od tada do danas kontinuirano podržavaju Grad Zabok, županija, Hrvatsko društvo skladatelja i Ministarstvo kulture.

“U organizaciju svakog od izdanja HGF-a praktično se bacam na glavu, dajem 115%. Ne brojim. I sad kad sam upitan napisati nekoliko rečenica u svezi 20-tog – ostao sam zatečen. Dvadeset, ma daj! Otkud već dvadeset?! A spremam se za njegovu realizaciju nikad motiviraniji s istim ushitom kao da je prvi. Bez imalo zadrške. Zašto je tome tako? Ne znam objasniti, no znam da me ispunjava, znam da sam dio projekta koji ima svoju svrhu, znam da u slučaju da HGF ne postoji trebalo bi ga izmisliti, znam da je on i sve oko njega pozitivno, znam da su svi uključeni, i prije i sada, u njegovo ostvarenje, prijatelji za koje vam je žao što ih još niste upoznali. No, HGF bez publike ne bi potpun. Iz toga razloga gdje god vidjeli, čuli, napipali ili namirisali HGF događaj kraj vas preporučamo istom i posjet. Poglavito radi glazbene duhovne obnove.” o proteklih 20 godina govori Goran Vrgoč, Direktor HGF-a

Na press konferenciju koja će se održati 3.veljače u zagrebačkoj Pivani, Ilica 222, službeno će biti objavljeni detalji natječaja, a istoga dana započinje zaprimanje prijava na http://hgf-zabok.net.

Svake godine HGF evoluira i donosi nešto novo. Više o ovogodišnjim novitetima saznat ćete na press konferenciji, a u nastavku donosimo samo neke od njih.

Izlučne večeri, koje su se proteklih godina održavale po cijeloj Hrvatskoj, zamijenjene su sa 5 regionalnih polufinala na kojima će se publici i žiriju predstaviti 20 odabranih izvođača. Regionalna polufinala održat će se u Rijeci, Zaboku, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Splitu tijekom travnja i svibnja, a pet najboljih bendova zasvirat će na velikom finalu u Zagrebu. Pobjednik 20.HGF-a svoju će nagradu preuzeti na, tradicionalnom, završnom koncertu u Zaboku.

I ove godine HGF će odabrati najboljeg izvođača u kategoriji “Kantautor”, a novost 20. HGF-a je ‘festival unutar festivala’ – “Rezonator”. U suradnji sa glazbenim portalom MIXER.HR, HGF će krajem ožujka okupiti pobjednike regionalnih i europskih demo festivala sa kojima HGF surađuje na promociji nove glazbe.

Glavna nagrada za pobjednika je voucher generalnog pokrovitelja, Ožujskog piva, za kupnju glazbene opreme u vrijednosti od 20.000 kuna kod Euromusic Agency, kao i regionalna festivalska turneja, te mini tour u Švedskoj.

20 -toj sezoni HGF-a priključuje se i HDS ZAMP novim ciklusom svojih glazbenih radionica pod nazivom “INTRO” namijenjenih mladim glazbenicima i autorima koji tek započinju svoj glazbeni put i upoznaju se sa glazbenom industrijom.