Velikim koncertom započela 18.sezona HGF-a

U petak 27.prosinca startala je nova, osamnaesta, sezona HGF-a.Organizatori festivala odlučili su da HGF svoju punoljetnost treba proslaviti posebnom feštom. Za mjesto radnje izabrano je zagrebačko kino Mosor, koncertni prostor koji se polako budi i u 2014. obećava odlične svirke.

Velika pozornica, odličan light i razglas, publika raspoložena, pet bendova spremno za akciju…

Svirku je otvorio Efezbend, bend koji je nastupio na prošlogodišnjem izdanju HGF-a i ušao u finale. Mada sviraju zajedno od 2007. godine zapaženije su krenuli sa koncertima unazad godinu dana, a njihova  ‘stoner progressive grunge rock metal svirka’ima sve više poklonika, koji ih prate na svakom koncertu.

Koncert se nastavlja nastupom još jednog finalista prošlogodišnjeg HGF-a – benda La Gef. Da se poslužimo njihovom vlastitom definicijom – “La Gef je vokalno-instrumentalni sastav iz Svetog Križa Začretja, koji izvodi originalne autorske pjesme na kajkavskom narječju i to u svom originalnom stilu: klasičnom gitarskom rock bandu dodane su truba i harmonika.” I ovaj su se puta dokazali kao uigrana i zabavna ekipa, a svima koji ih još nisu slušali preporučamo da obrate pažnju na odlične i duhovite tekstove.

Grettu ne treba posebno predstavljati. Tri odlična albuma, trinaest video spotova i mnoštvo svirki po Hrvatskoj garantiraju da ispred sebe imate bend koji vas neće iznevjeriti. Nastup na pozornici kina Mosor obilježile su pjesme sa njihovog hvaljenog trećeg albuma ‘Kreteni’. Sigurna beskompromisna rock svirka i dinamičan scenski nastup odlika je ovoga benda što je bilo slučaj i na ovom koncertu.

Zadrugu, zapravo, nećemo posebno predstavljati. Legendarni zabočki bend, koji prži svoj originalni punk rock kao u najboljim danima, nije iznevjerio niti ovaj puta. Redaju se hitovi, pjesme znamo… Frontman, Krešo Končevski, sigurno vodi publiku kroz pjesme, a kratkim je ‘govorom’ o HGF-u na najbolji mogući način opisao što je HGF i što je njegovih osamnaest godina značilo i znači za hrvatsku demo scenu.
Sve je snimljeno i uskoro će biti dostupno na stranicama HGF-a.

Nakon Zadruge uslijedilo je predstavljanje nove stranice festivala i objava aktualnog natječaja.

Večer zatvaraju Radio Aktiv, bend koji je pobijedio na HGF-u 2011. godine. Za sobom imaju i pobjedu na HR Demo festivalu, nominaciju za Porina, a dobitnici su i prošlogodišnje Fender Mega Muzika nagrade za najbolji mladi hrvatski bend.

Niti na ovom nastupu nisu razočarali. Redaju se pjesme sa njihovog odličnog albuma ‘Grije nas isto sunce’, publika pleše…

Za kraj valja spomenuti neumornu publiku koja je jednakim entuzijazmom pozdravila sve bendove, i da se nju pitalo, fešta bi trajala do jutra.

18.HGF je startao!