Varaždinski bend Vrulja pobjednik je 23. izdanja HGF festivala

Vrulja, foto: Matej Čelar

Prošli vikend bio je sjajna prilika da se upoznamo s novim hrvatskim glazbenim nadama koje su se predstavile na 23. izdanju jednog od najdugovječnijih festivala nove glazbe u regiji. Pobjednik ovogodišnjeg festivala je Vrulja, sjajan alternativni rock bend iz Varaždina, koji je uz priznanje, počasnu statuetu HGF-a osvojio i priliku da se predstavi na partnerskim hrvatskim i regionalnim festivalima te objavi album u izdanju Dallas Recordsa.

Hvala svima na sudjelovanju i sjajnoj organizaciji festivala. Veseli nas da smo imali priliku nastupiti na ovogodišnjem izdanju festivala i posebno hvala na priznanju i nagradi! Svi bendovi u konkurenciji bili su odlični i sjajna ekipa za druženje na i iza pozornice tako da nam je osobno bilo izazov podijeliti bodove bendovima koje su dijelile nijanse”, izjavili su članovi Vrulje za Mixer.hr i dodali “Pred nama je snimanje albuma i imamo želju svirati čim više, to je ono što ovaj bend gura naprijed, a nagrade su dio tih lijepih trenutaka u životu koji je puno više od natjecanja.”

Vrulja iz Varaždina, Terminator iz Zagreba, Lumine iz Siska, La Volpe iz Splita i Direktor Direkt iz Zagreba svojim energičnim nastupima otvorili su program ovogodišnjeg izdanja HGF-a u petak, 31. svibnja, i osigurali još jednu fenomenalnu epizodu festivala. Prvu večer su dodatno zapalili She Loves Pablo, zagrebačka groove rock četvorka koja je nedavno proslavila 10. godišnjicu objave svog razornog prvijenca “Mother of All” i kojoj se za kraj nastupa na pozornici pridružio Krešimir Ćurić, jedan od članova sastava Tight Grips, pobjedničkog benda festivala prethodnih godina, te Ogenj, koprivnička folk punk senzacija koja svojom eksplozivnom energijom na pozornici nema premca na ovim prostorima.

She Loves Pablo, foto Luka Smuk
Ogenj, foto: Luka Smuk

Paralelno s programom u ZCUK Regenerator, na “tajnoj pozornici” festivala, vodospremi u Zaboku, s predivnim pogledom na Zabok, Zagreb i Oroslavje, dvosatnim nastupom u kojem se dotakao najznačajnijih trenutaka svoje 40 godina duge veličanstvene karijere, slovenski kantautor Zoran Predin osvojio je publiku pjesmom, ali i iskričavom osobnošću. Ova tajna lokacija koja je po prvi put posjetiteljima otvorena za ovakva glazbeno-kulturna događanja ujedno je poslužila kao mjesto promocije nove knjige Zorana Predina – zbirke proznih minijatura “Glavom kroz zid”, objavljene ove godine u nakladi Fraktura.

Zoran Predin, foto: Luka Smuk

Sjajna svirka finalista i različitost glazbenih stilova predstavljali su još jednom pravi izazov za festivalski žiri, ali i za bendove koji, tradicionalno, također sudjeluju u odabiru najboljeg benda u konkurenciji. Žiri u sastavu – Emanuela Tomino, urednica portala MIXER.HR, Petar Šundić, direktor partnerskog BedemFEST-a iz Nikšića, Davor Franjić predstavnik izdavačke kuće Dallas Records, i Goran Vrgoč, direktor festivala, odlučio je da titulu najboljeg HGF benda 2019. godine osvaja varaždinski sastav – Vrulja. Izbor žirija potvrdio je i izbor samih bendova u konkurenciji koji su također, većinom glasova, bend Vrulja izabrali za najbolje.

Nagradu je već tradicionalno na završnom koncertu i tulumu u Zaboku u subotu, 01. lipnja, u ZCUK Regenerator pobjedničkom bendu uručio gradonačelnik Ivan Hanžek koji je čestitao dobitnicima i nije skrivao veselje da je pobjedu odnio rock bend iz Varaždina.

Vrulja, foto: Matej Čelar

Okupljenima je gradonačelnik pritom priopćio i sjajnu vijest da kreće gradnja novog ZCUK Regeneratora sa svim pratećim sadržajima prema prošle godine predstavljenom projektu, što će zasigurno doprinijeti razvoju nove kulturne scene na ovim prostorima. Slavlje je nastavljeno uz dobro raspoloženje i odličnu svirku. Pobjednicima su se na pozornici pridružili i pobjednici prethodnih godina – zagrebački bend Lika Kolorado te kultni sastavi Električni orgazam i Denis & Denis koji su priredili atmosferu za pamćenje te rasplesali nekoliko generacija okupljenih u ZCUK Regenerator.

Denis & Denis, foto: Matej Čelar
Lika Kolorado, foto: Matej Čelar

Električni orgazam, foto: Matej Čelar

Program 23. izdanja HGF festivala zaokružen je u nedjelju, 2. lipnja, novim programo HGF Cabaret na Ljetnoj pozornici Polanović, koji je premijerno ugostio Koncert za žlice i gitaru, autorski projekt Nikole Nedića i Maria Joveva, intrigantnog dvojca koji u svom otkačenom nastupu uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, trubadurski priča o svom životu kroz uglazbljenu poeziju.

HGF Demo Festival realizirao se u suradnji i suorganizaciji s Udrugom Regenerator, Udrugom Mraz i glazbenim portalom MIXER.HR, a već sada keću planovi za novo, još bolje izdanje u dugogodišnjoj tradiciji ovog festivala nove glazbe.