Startala nova sezona HGF Demo Festivala

Soul Radio

Jučerašnjom press konferencijom i velikim tulumom u legendarnoj zagrebačkoj, nedavno obnovljenoj, pivnici „Pivana“ započela je 19.sezona jednog od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj – HGF Demo Festivala.

hgf2015-govornici
Gordan Penava Pišta, Andrej Babić, Mirela Priselac Remi, Tina Puhalo Grladinović, Goran Vrgoč

Uz moderaciju Gordana Penave Pište okupljenim su novinarima i uzvanicima novosti u organizaciji festivala predstavili Goran Vrgoč, Direktor festivala, Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, Mirela Priselac Remi, Predsjednica Glavnog odbora HGU i Andrej Babić, Izvršni tajnik HGU.

Ako je suditi po predstavljenim nagradama za pobjednika, demo bendovi itekako imaju razloga za prijavu na festival. Glavna nagrada, Voucher generalnog pokrovitelja, Ožujskog piva, za kupnju glazbene opreme u vrijednosti od 20.000 kuna kod Euromusic Agency, zasigurno će pomoći članovima pobjedničkog benda da preskoče većinu problema koji nastaju kada se treba kvalitetno opremiti za glazbenu karijeru.

Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, osvrnula se na prošlu sezona festivala i početak suradnje HGF-a i Zagrebačke pivovare. HGF, koji od 2014. godine nosi oznaku – Powered by Ožujsko, prepoznat je kao nacionalna platforma hrvatske glazbene demo scene, a dosadašnja uspješne suradnja na promoviranju nove hrvatske glazbe nastaviti će se i u slijedećim sezonama.

HGF Demo festival nastojat će od ove godine pobjedničkog izvođača promovirati na pozornicama festivala u Hrvatskoj, regionalnoj i europskoj glazbenoj sceni. Ostvarena strateška partnerstva, o kojima nas je detaljno upoznao Direktor festivala, Goran Vrgoč, definitivno su još jedan razlog bendovima da se prijave na natjecanje. Pobjednički bend zasvirat će, osim u Hrvatskoj, i u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Srbiji i Crnoj Gori. Upravo je nakon press konferencije potpisan i protokol o suradnji između HGF-a i zaječarske Gitarijade.

19. izdanje HGF-a biti će drugačije od ranijih i zbog novoga načina glasovanja. Publici će biti omogućeno glasovanje putem Žuja Facebook aplikacije, a stručni sud dati će svi članovi Hrvatske Glazbene Unije putem on-line sistema glasovanja. Detalje HGF-a i Hrvatske glazbene unije okupljenima su pojasnili Mirela Priselac Remi, Predsjednica Glavnog odbora HGU i Andrej Babić, Izvršni tajnik HGU.

hgf2015-soul-radio
Soul Radio – Pobjednici 18.HGF-a

Te godine smo kao bend upravo „izašli iz garaže” nakon što smo neko vrijeme pripremali i aranžirali autorske radove. Prijavili smo se na festival bez prevelikih očekivanja i čak smo jedva prošli u prijavama u koje smo ušli snimkama doslovno snimljenima na mobitelu. No dobili smo smo svoju šansu! Nakon kvalifikacijskih večeri u Karlovcu i pobjede shvatili smo da je na nama da predstavimo karlovačku glazbenu scenu. Tako smo došli do polufinala i finala dok nas je samo proglašenje nas kao pobjednika zaista zateklo nespremne. U nevjerici sam pokušavao shvatiti što se događa dok sam preuzimao nagradu. U svakom slučaju godina je nakon toga protekla vrlo turbulentno, potpisali smo ugovor s izdavačkom kućom Spona te smo krajem godine osvojili i nagradu Fender Mega Muzika kao najbolji mladi bend, stoga vjerujem da nam je upravo HGF pomogao kao odskočna daska u tome. Svim mladim bendovima koji se možda premišljaju oko prijava i sudjelovanja poručujem da to učine još danas!” Matko (Soul Radio, pobjednici 18.HGF-a)

Svirku nakon službenog dijela otvorili su zadarski Scarlet Notes, prvi bend kojega HGF šalje na mini turneju u Veliku Britaniju, a nakon njih su publiku rasplesali, prošlogodišnji pobjednici, Soul Radio. Koncert je završio furioznim nastupom zagrebačkih hitmakera – benda Gretta, nakon čega je nastavljen party uz DJ Gotza.