Soul Radio pobjednik kvalifikacijske večeri HGF-a održane na karlovačkoj Maloj sceni

preneseno sa: KAportal.hr

Da karlovačka mlada glazbena scena postaje vrlo respektabilna, a ujedno i raznovrsna, najbolje pokazuje iskreno priznanje organizatora HGF-a, najvećeg hrvatskog festivala demo bendova, da je žiri upravo u Karlovcu imao najteži posao. Četiri benda, pritom četiri različita glazbena stila i puno “glavobolje” za one koji su morali odlučiti o samo jednom bendu koji će nastupiti na finalnoj večeri ovogodišnjeg izdanja HGF-a. Na kraju, odluka je ipak pala na karlovački Soul Radio!

Vrsni instrumentalisti i vokalisti, i pred natjecanje su slovili za jedne od favorita, no bili su podosta načeti naglim “kadrovskim problemima” – saksofonist je zbog privatnih obaveza odsutan iz Hrvatske, gitarist je teže ozlijedio ruku, bend je razmišljao o otkazivanju nastupa, no u posljednji tren pronađene su zamjene, uključen i ženski vokal, a stvari malo prerađene i to besprijekorno, o čemu svjedoči odluka žirija, ali i ovacije publike. Izvrstan nastup imao je i dugoreški Udriground. Mnogi su čekajući odluku žirija procjenjivali kako će između ova dva benda jednostavno morati odlučiti glazbeni afiniteti žirija, jer i jedni i drugi obavili su sjajan posao na stejdžu. Možda su malo zakazali dugoreški fanovi, jer u ovakvim prilikama ponekad odlučuju i najsitniji detalji, a za vrijeme svirke ostali su bendovi imali nešto brojniju i glasniju podršku fanova. No, rame uz rame uz Soul Radio i Udriground iznenađenju se nadao i Eclipse of Time koji je izuzetno ugodno iznenadio svojom svirkom u najboljem izdanju benda dosad. Najnezahvalnije je dati ocjenu Absorticku, jer u ovoj vrlo jakoj konkurenciji oni jesu malo zaostajali, ali to nipošto nije negativna kritika – najmlađi su i stažem i godinama te će nesumnjivo još napredovati, a već sada imaju zavidan broj fanova koji su s oduševljenjem popratili njihov koncert.

Bila je to zaista dobra svirka na Maloj sceni Hrvatskog doma, pomalo i iscrpljujuća i za publiku i za bendove zbog natjecateljske napetosti, što je dijelom “platio” gost, sisački Pištolj na gumene metke, koji je nakon dva sata “festivalske” svirke, svoj dobar rockerski set silom prilika odradio pred prilično malim brojem posjetitelja, koje su ipak uspjeli rasplesati i pokazati zašto su bili pobjednici festivala 2012. godine.

Održana je i vrlo dobro posjećena radionica o autorskim pravima namijenjena mladim glazbenicima, koji su mogli saznati sve što ih je zanimalo o ovom području.

Recimo još kako je Soul Radio šesti finalist 18. HGF-a. Prije njih to su pravo na koncertima u Zagrebu izborili bendovi Seven Mouldy Figs i Altra, u Rijeci Officer Down, a pravo nastupa na finalnoj večeri imaju i pobjednici dva manja demo festivala, Elyn Porter s festivala labinskih demo bendova te zagrebački Abnor Malan, pobjednik Demo festivala Zaprešić. HGF se nastavlja u četvrtak u zagrebačkom Hard Placeu, gdje će se za još jedno mjesto u finalu boriti zagrebački bendovi Batistuta, Post-coital Silence, F5 i 4toEnergize te Pravica iz Oroslavja.

preneseno sa: KAportal.hr