Soul Radio: “Kada vlada pozitivna energija u bendu, lako je raditi, stvarati, a na kraju i uživati.”

rezgovarala: Maggie D’Franky

Autorski funk/soul/blues bend iz Duge Rese i Karlovca nastupio je u subotu, 15.3. u ‘Maloj sceni’ i izborio finale na 18. HGF-u. Fantastičnu sedmorku čine Aleksandar Baić (vokal i piano), Lucija Kumić (vokal), Tihomir Žganjer (bubnjevi), Viktor Volarić Horvat (saksofon, udaraljke), Igor Đarmati (gitara), Ivan Tikvicki (klavijature) i Matko Benčić (bas) koji je ovom prilikom rekao par riječi o bendu…

Za početak, kako ste se okupili? Jeste li u istoj postavi od 2011. godine i tko je glava benda (pretpostavljam da netko mora voditi takvu grupu), ali i kako je došlo do imena? Također, kako ste se dogovorili koje ćete žanrove svirati?

Priča o Soul Radio-u počinje 2011. godine, još dok se bend zvao ‘Šafl’, negdje u kasno ljeto. Petorica entuzijasta i zaljubljenika u blues/rock glazbu, Aleksandar, Igor, Martin, Matko i Tihomir uz sviranje u cover bendovima okreću stranicu prema autorskom radu. Nastaje prvotnih 9 pjesama te s tim materijalom bend svira na nekoliko festivala u 2012. Kako smo dosta kroz rad šarali po stilovima od bluesa, funka, rocka, soula i tražili svoj zvuk, tu je nerijetko dolazilo do međusobnog neslaganja među članovima benda jer je svatko imao svoju viziju kako bi to trebalo izgledati i zvučati. U tom periodu Martin odlazi iz benda i ‘Šafl’ postaje četveročlani bend.

Nakon toga nastavljamo raditi svoje stvari i polako definirati zvuk benda koji sve više vuče na soul, funk i blues. U međuvremenu nam se pridružuje Viktor na saksofonu i udaraljkama. Kako smo napravili dosta promjena u bendu, odlučili smo promijeniti i ime u ‘Soul Radio’. Kao 6. član u tom trenutku nam se pridružio naš dragi prijatelj Ivan Tikvicki koji uz sviranje u bendu ima ulogu aranžera i producenta. Suradnja je počela početkom 2013. projektom “Sunshine od your love” i od tada je Ivan stalni član. U 2014. godini kao 7. član na mjesto ženskog vokala dolazi nam Lucija Kumić koja uz Aleksandra daje poseban potpis na naše autorske soul stvari.

Iskreno i nemamo neku „glavu“ benda. Bend je sastavljen iz grupe odgovornih ljudi, koji uz svoje redovne poslovne obaveze, ‘Soul Radio’ drže kao bitan dio u svome životu. Kada vlada pozitivna energija u bendu, lako je raditi, stvarati, a na kraju i uživati.

Što se tiče imena, složili smo se da je „Šafl“ djelovao i malo neozbiljno te smo i zbog toga promijenili. Kada smo ga smišljali, željeli smo nešto lako pamtljivo i „catchy“, ujedno i univerzalno za naše prostore, a i prostore izvan naše države. Za prijedlog imena je zaslužan naš prijatelj Zoran Rončević iz benda „Udriground“.

Što se tiče žanrova koje danas sviramo, vrlo lako se dogovaramo jer svatko od nas ima svoje utjecaje, tj. svatko osobno preferira različiti žanr glazbe i mi to gledamo kao jednu od prednosti u bendu te apsolutno poštujemo tuđe afinitete. Imamo nekoliko okorjelih bluesera, a isto tako i funkera, volimo mi svi i malo jazza i kada to spojite sve skupa dobijete jedan iskreni soul. Barem mi to tako shvaćamo. Haha 🙂

Imate li jednog tekstopisca ili svi sudjelujete u tome? Također, iz čega sve crpite inspiraciju?

Do sada autor svih tekstova je naš glavni vokal i klavijaturist Aleksandar Baić Buba. Tematika je pretežno ljubavna i socijalna te su pjesme su na hrvatskom jeziku. Inspiraciju uglavnom nalazi iz svakodnevnog života, a inspiracije u ovim vremena sigurno ne nedostaje.

Koji vam je dosad najveći uspjeh i imate li neki posebno zapamćen i omiljeni nastup?

Dosad najveći uspjeh je što smo izabrani među 8 finalista 5th Croatian Blues Challange-a gdje smo se u studenom prošle godine u Puli natjecali za put u kolijevku bluesa, Memphis. Nama je to bila na kraju jako dobra promocija i vrlo smo bili zadovoljni tim nastupom. Vrijedi spomenuti i nastup na Split Rock Festu gdje smo u konkurenciji s više od 100 bendova ušli u finale.

Posebno pamtimo nastup na jednom manjem festivalu u Ivanskoj, Numi Rock Festu, gdje smo se jako izguštali u svirci čisto zato jer je zvuk na stageu bio fantastičan, a i pohvale idu organizatorima koji su nas jako lijepo ugostili.

Naravno, prolaz u finale HGF-a je je također jedan od većih uspjeha trenutno, no čekamo da ta priča završi.

nastavak na: http://mixer.hr/interview/soul-radio-kada-vlada-pozitivna-energija-u-bendu-lako-je-raditi-stvarati-a-na-kraju-i-uzivati/