Samo rijetki festivali dožive punoljetnost poput HGF-a

Goran Korać, Dario Bivol, Goran Vrgoč

Povodom 18. rođendana Hrvatskog glazbenog festivala za Muzika.hr pričali su glavni nosioci festivala Goran Vrgoč, Goran Korać i Dario Bivol.

Sve što trebate znati o HGF-u pročitajte u intervjuu.

Kako ste došli na ideju da organizirate festival prije 18 godina?
Korać: Sjedili smo za okruglim stolom u dvorcu Gjalski, svi smo se bavili glazbom i rekli smo “Idemo napraviti jedan demo festival, ali ozbiljan” i tako se rodila početna ideja HGF-a. Imali smo medijskog iskustva i poznanstava i iskoristili smo tu priču i zavrtili je.
Vrgoč: Kako bi odgovorili na pitanje o ideji na kojoj je nastao HGF trebalo bi sagledati okolnosti u svezi glazbene scene od prije 20 godina. Naime, tih godina nije bilo klubova gdje bi mladi autorski bendovi mogli nastupati. Nije ni bilo ozbiljne inicijative koja bi prepoznala glazbeno autorsko stvaralaštvo i pružila mu primjerenu medijsku zamjećenost. Krešo Končevski (Zadruga) i Goran Korać, moji dugogodišnji prijatelji i ja nismo se mogli pomiriti s takvom situacijom. Imali smo prostor i opremu, hrpu dragih prijatelja koji su pristali kao volonteri participirati u organizaciji festivala, pristup medijima i ogromnu volju za organizaciju festivala koji bi zadovoljio naše zamisli. Sve ostalo je povijest (smijeh).

Dario: Na žalost ja sam u vrijeme osnivanja festivala bio još mali (smijeh). Tek 2004. sam se aktivno priključio. Do tada sam bio samo konzument i zaista s poštovanjem pratio organizaciju i nadao se da ću jednog dana postati aktivni sudionik. Uključio sam u rad i svoje prijatelje iz zabočke Udruge Mraz. Bili smo mladi i neiskusni, ali smo imali dobru volju pa smo se pridružili Goranu Vrgoču (Koro i Kreš su u međuvremenu privremeno bili odsutni). Trenutno smo kao Udruga pravna osoba koja organizira HGF. Osnovna djelatnost nam je bavljenje kulturom i mladima, a organizacija HGF-a nam je glavni projekt. Svako od nas ima bend i poznajemo tu glazbenu stranu i razumijemo te klince koji žele svirati i znamo u kojoj su oni poziciji. I mi smo bili ili smo još uvijek u njoj. Tako da mi zasigurno pokušavamo dati mladima priliku koju smo i mi kroz HGF imali.
Korać: Kad govorimo o prilikama one su brojne i svatko ih može na svoj način primijeniti ili iskoristiti. Jedna od naših prednosti je i ta što od 2009. godine u suradnji s diskografskom kućom Spona objavljujemo kompilacijski CD s finalistima koji se distribuira na sve relevantne medije u Hrvatskoj i regiji. Osim tih kompilacija objavili smo i CD s HGF pobjednicima 1996. – 2008. te HGF Retro (1996. – 2009.) s bendovima koji su tijekom godina nastupali u konkurenciji, nisu pobijedili, a danas još aktivno djeluju i objavljuju albume. Kompilacija s finalistima bila je nominirana za diskografsku nagradu Porin, nadamo se da ćemo ga jedne godine i dobiti. Kako želimo da se čuje za demo bendove, jer mnogi zaslužuju više pažnje medija i publike, pokušavamo doprijeti do što više ljudi i stoga nas raduje činjenica kada neki od bendova i izvođača poput npr. Punčki ili Lovely Quinces koji su bili na našem festivalu dobiju zasluženo mjesto na hrvatskog glazbenoj sceni, a i šire.

ostatak intervjua pročitajte na:
http://www.muzika.hr/clanak/45461/interview/samo-rijetki-festivali-dozive-punoljetnost-poput-hgf-a.aspx