Marin (Goatfish): ‘Snovi su tu da se nadamo’

razgovarala: Maggie D’Franky

Rock bend ‘Goatfish’ čiji sastav čine Marin Novak (vokal, gitara), Filip Smokvina (gitara), Dorian Jemrić (bubnjevi), Ivan Trubić (gitara) i Vid Bačić (basista) na popisu je finalista 18. HGF-a. Dok čekamo njihovu svirku u Vintage Industrial Baru, pročitajte što njihov vokal kaže o bendu…

Za početak, zašto ime ‘Goatfish’, tko i kako je došao na tu ideju?

Hmm, to je zapravo jako glupa priča! Svi smo slušali američki metal bend ”Lamb of God” koji ima pjesmu ”Goatfish”. Meni je kao mladom, dugokosom, ljutom, hiperaktivnom i ekscentričnom adolescentu čiji nadimak bješe ”Smiljo” ta pjesma ostala jako dugo u pamćenju posebno po svome imenu: bilo je nešto neobično privlačno u tome koliko je ta riječ neobična sama po sebi. Budući da smo se mučili tada već godinu dana s problemom imena kojeg ćemo si dati i da mi se to ime jako sviđalo, pitao sam momke hoćemo li se tako zvati i… odbili su me 2 puta! Treći put je bio prijeloman jer je već bilo krajnje vrijeme da si nađemo ime i nitko nije imao bolju ideju pa smo se odlučili za Goatfish. Ali u međuvremenu smo se sjetili da ćemo reći ljudima da smo upravo ostali kod tog imena zato što je glupo, kratko, smiješno (?) i zvučno pa nam je malo lakše.

Postojite od 2011. godine, dvaput ste pobijedili na ‘Imagine’ festivalu i ostvarili ste ugovor s najvećom izdavačkom kućom u Hrvatskoj – Croatiom Records. Koja je vaša tajna i što se još događalo za to vrijeme?

To morate pitati žiri Imagine festivala i izdavačku kuću Croatia Records, ali ja volim misliti da je naša ”tajna” u tome što malo odskačemo iz prosjeka rock sastava. Za razliku od drugih imamo 3 gitare, imamo čvrstog solo gitarista Filipa Smokvinu i muzički obrazovanog gitarista Ivana Trubića, a Dorian Jemrić (bubnjevi) i Vid Bačić (bass) čine temelj koji drži sve ostale bijesne gliste koje izvodimo. Nadalje, svugdje imamo taj utjecaj akustične gitare koji smo donijeli Smokvina i ja iz Goatfish dueta (prije osnivanja benda smo svirali kao akustični duo). Imamo taj (ako hoćete) eksperimentalni dio vidljiv u akustarama, imamo Trubića koji je progresivac i eksperimentira s efektima, imamo basista opčinjenog glamom 80-ih i čvrstog bubnjara iz familije čvrstih bubnjara. Tekstovi nam se često mogu shvatiti barem na dva načina. Jedva čekam da snimimo nove stvari!

Koliko ste napredovali od osnutka benda? Jeste li odmah u startu krenuli s ‘eksperimentalnim’ rockom?

Početak benda je bio tjeranje tog eksperimentalnog dueta ”Goatfish duo” na višu razinu. Stavili smo tekst na instrumental ”Love fades” čime je nastala naša prva pjesma ”Love fades (Mayflower)”, ali to ne bih nazvao ničim eksperimentalnim. Eksperiment je bio duo, bend samo ima taj utjecaj u određenoj mjeri. To će biti posebice vidljivo u novim pjesmama koje spremamo.

Smišljate li glazbu i tekstove zajedno ili imate jednog člana zaslužnog za to?

Glazbu stvaramo zajedno, a tekstovi su uvijek dosad zapali mene koji ih i pjevam. Mogu reći da se s time najviše ”hrvam” od svega jer sam odrastao kao gitarist, ne kao pjevač ili tekstopisac. Srećom po moj osobni ego, svi se bune kada im spomenem ideju da potražimo drugog pjevača.

Ponosni Smiljo.

Na čemu trenutno radite i što ste smislili za dalje? Što planirate s prvom pjesmom na engleskom koju ste izvodili na svirci u Hard Place-u?

Trenutno radimo na novoj glazbi. Sretan sam što mogu reći da imamo tolko ideja da se nemremo odlučit čime bismo počeli. Imamo dvije pjesme koju su gotove glede glazbe od kojih jedna već ima skoro cijeli tekst. Srećom druga nema pa se mogu mučit. A ako me pitate što ćemo s Mayflowerom, moj odgovor će biti: ne znam! Mogu reći da mi je ta pjesma jako draga i da bih je volio jednog dana vidjeti u spotu koji joj planiramo snimiti. Svirat ćemo je kao i sve druge pjesme i nadati se da će se i dalje sviđati ljudima kao što je to bio slučaj i do sada.

više na: http://mixer.hr/hageef/marin-goatfish-snovi-su-tu-da-se-nadamo/