Leonardo (Scarlet Notes): “Riječ ‘Notes’ smo dodali da ime dobije na posebnosti i da nas Google ne miješa sa Scarlett Johansson.”

Scarlet Notes (ZD) @ HGF
Scarlet Notes (ZD) @ HGF

razgovarala: Maggie D’Franky- MIXER.HR

U šibenskom Azimutu zasvirao je zadarski alter pop-rock bend ‘Scarlet Notes’ i tako osvojio svoje mjesto u finalu 18. HGF-a. Bend čine pjevačica i basistica Zrna Zuber, gitarist Leonardo Jakšić te bubnjar Josip Miočić, a nešto o bendu i njihovim planovima rekao nam je gitarist Leonardo…

Za početak, recite nam koliko ste dugo na sceni, kako je sve krenulo te kako ste došli na ideju za ime ‘Scarlet Notes’?

Zrna i ja zajedno sviramo od 2010. godine. Prvo vrijeme smo nastupali kao akustični duo, a 2012. smo okupili bend i od tada smo, uz manje izmjene, u ovom sastavu.

Htjeli smo da naziv benda bude neka boja i ‘Scarlet’ (grimiz) nam je dobro zazvučalo pa smo se prvotno tako nazvali. Riječ ‘Notes’ smo dodali da ime dobije na posebnosti i da nas Google ne miješa sa Scarlett Johansson.

Gdje ste do sad sve svirali te koji vam je najdraži nastup i zašto?

Posljednjih godinu dana često nastupamo, većinom na hrvatskim demo festivalima i raznim mjestima po Zadru i okolici. Ako bi trebali izdvojiti neki nastup onda bi to bile svirke u Vip baru u Zadru te u prostoru udruge Vlajter-ego u Benkovcu. Na te dvije svirke su nam se planete baš poravnale. Atmosfera, energija, zvuk – sve je bilo baš kako treba.

Kako zadarska publika reagira na vaš alter pop-rock, imate li kakve povratne informacije?

Zapravo smo prezadovoljni i iznenađeni reakcijama zadarske publike. Dobili smo puno pozitivnih komentara i čini nam se da se naša glazba sviđa dosta širokom spektru ljudi.

Jeste li razmišljali o uvođenju drugih instrumenata te kako to da vas je samo troje u bendu?

Za sad nemamo namjeru uvoditi druge instrumente u stalnu postavu benda, ali smo uvijek spremni začiniti stvari s nekim gostom.

Bend je jedno vrijeme bio četvorka, imali smo basisticu koja je radi poslovnih obaveza odustala od benda. Nakon toga smo probali naći zamjenu, ali nije išlo. I tako je Zrna odlučila preuzeti tu ulogu i naučila svirati bas. Zadovoljni smo u ovom sastavu, manje ljudi – manje problema – manje drame (hahaha). Lakše je dogovoriti probe, uskladiti rasporede i svi stanemo s opremom u starog Golfa kad nastupamo van Zadra.

Scarlet Notes @ ST-@rt
Scarlet Notes @ ST-@rt

Koliko za sad imate pjesama i čemu trenutno pridajete najviše pozornosti? Također, koji su vam planovi za dalje, što možemo očekivati?

U repertoaru imamo oko 30 pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku. Veliku pažnju pridajemo tekstovima i aranžmanima. Realni smo oko naših sviračkih sposobnosti pa se trudimo izvući maksimum iz onog što znamo i koliko znamo.

Trenutno smo u procesu snimanja i produciranja studijskog materijala i uskoro krećemo snimati prvi spot.

Kako vam je bilo u Azimutu, jeste li zadovoljni odrađenom svirkom, publikom i cjelokupnom atmosferom? Je li bilo treme?

U Azimutu je bilo super. Usprkos početnoj nervozi zbog malih tehničkih problema, svirka je protekla odlično i u vrlo pozitivnoj atmosferi. Moram spomenuti da su svi bendovi tu večer bili izvrsni i jako dobro raspoloženi. Drago nam je da smo bili dio toga.

Kako vam se sviđaju dosadašnji izabrani finalisti, ako ste upoznati s njima, i što očekujete od svirke u Vintage Industrial Baru?

Neke bendove znamo, neki su nam nova imena. Sve u svemu, bit će dobre i zanimljive svirke. Od nastupa u Vintage-u očekujemo isključivo dobru zabavu.

Imate li kakvu zanimljivu/smiješnu priču koja vam se dogodila kao bendu, a da možete podijeliti s čitateljima?

Jedan put smo u Lici naletjeli na medvjeda… J

Kada biste mogli birati jedan bend ili glazbenika/cu i prostor u kojem biste svirali, gdje i s kime bi to bilo?

Prostor nam nije toliko bitan, a budući da imamo različiti glazbeni ukus, kad bismo mogli birati – Josip bi zasvirao sa Salmonella Dub-om, Zrnin odgovor na sve je – The Kills, a ja bih rado podijelio pozornicu s bendom Gossip.

I za kraj, kako gledate na hrvatsku glazbenu scenu i na demo bendove poput vas koji se pokušavaju probiti na naše tržište?

Što se tiče hrvatske glazbene scene mogu govoriti samo o alternativnom i demo dijelu scene. Moj dojam je da je u posljednjih pet do deset godina scena puno napredovala i trenutno imamo kvalitetnih i žanrovski vrlo raznolikih bendova u svim dijelovima Hrvatske, što je po meni iznimno dobro. Komercijalno, svi smo u istim ili sličnim problemima. I mi koji se tek probijamo, kao i već etablirani izvođači. Treba biti uporan, pa će rezultati doći sami po sebi.