HGF Zabok poziva na koncert povodom početka 18.sezone

Priča o HGF-u počinje u Zaboku, sada već davne 1996. godine, kada je grupa glazbenih entuzijasta u dvorcu Gjalski organizirala festival na kojem je nastupilo „čak“ 48 demo bendova. Pobjednik prvog HGF-a bio je sastav Stampedo, koji je u finalu bio malo bolji od Kawasaki 3P-a, a zanimljivo je da je te godine virovitičkoj Vatri finale izmaklo za dlaku.

Iz godine u godinu, festival je rastao i opravdavao svoje postojanje sve većim brojem prijava (ubrzo minimalno 200 svake godine), kvalitetnim žirijem te još kvalitetnijim izborom pobjednika. Jer isti su kasnije skoro redovito izdavali službene albume za vodeće hrvatske diskografske kuće.

plakat_HGFOve godine HGF postaje punoljetan, slavi svoj 18. rođendan i s punim pravom može biti ponosan na razdoblje svoje „adolescencije“. Uz to što je najstariji, najveći i najdugovječniji hrvatski nacionalni demo festival – koji je tijekom godina zaprimio više od četiri tisuće prijava demo bendova te organizirao ogroman broj koncerata na kojima su, još kao neafirmirani sastavi, između ostalih nastupili Overflow, Erotic Biljan & His Heretics, Gužva u 16-ercu, Ramirez, Gretta, Spuštene rolete, Onli-tu, Ivan Vragolovich, Đubrivo, Quasarr, Dogma, Luft, Vlasta Popić, Lotus, Punčke, Mel Camino, Mlinski kamen, Zbunjeni… i brojni drugi – HGF je danas krovni hrvatski demo festival u čije finale dolaze pobjednici svih važnijih hrvatskih lokalnih demo natjecanja i gitarijada. Uz to, unatrag nekoliko godina, HGF redovito uoči finala objavljuje kompilacijski CD s po jednom pjesmom svih finalista te dodjeljuje godišnje nagrade pojedincima i institucijama za doprinos razvoju hrvatske demo scene. Ove godine HGF će dodijeliti jednom pojedincu i jednom bendu posebne nagrade za nemjerljiv i neprocjenjiv životni doprinos hrvatskoj demo i glazbenoj sceni uopće, no ta su imena još tajna. Kako i dolikuje jednom punoljetnom festivalu, ovogodišnji HGF će biti još ozbiljniji i ambiciozniji od prethodnih te će se održati u 18 hrvatskih gradova. Uz matični Zabok i pridruženi Zagreb, tu su već redovna lokalna HGF natjecanja u Puli, Labinu, Rijeci, Splitu, Čakovcu, Županji…, a u planu su Šibenik, Zadar, Osijek, Umag, Karlovac, Sisak…..

Veliki „Opening party“, na kojem će biti prezentacija nove web stranice i objava natječaja za punoljetni 18. HGF, održat će se u zagrebačkom kinu Mosor, u petak, 27. prosinca s početkom u 21 h. Nastupit će Zadruga, Radio Aktiv, Gretta, La Gef i EfeZbend, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Pozivamo Vas da dođete i osobno podržite festival koji godinama podržava i promovira mlade i neafirmirane glazbenike, potičući ih u stvaranju nove, kvalitetne i moderne glazbe.

Dosadašnji pobjednici HGF-a:

1996. Stampedo
1997. Pun kufer
1998. Đubrivo
1999. Megabitch
2000. Poppins
2001. Elektrik Buttshaperz
2002. Morso (Tha B Inside)
2003. Tranzistor
2004. Adastra
2005. Minimum System Requirements
2006. Heroina
2007. Sake
2008. Valungari
2009. Dosh Lee
2010. New Level
2011. Radio Aktiv
2012. Pištolj na gumene metke
2013. Mangora

Prošlogodišnje finaliste poslušajte ovdje, a sve ostale do sada objavljene HGF CD kompilacije poslušajte na stranicama diskografske kuće Spona.