Gunslinger’s Bride: “…većina autora glazbenih kolumni, glazbene kritike i sličnoga još uvijek lamentira na temu novog vala, vremena i događaja od prije 30 godina, a pred nosom im sviraju neki novi klinci koji drže korak sa svijetom”

razgovarala: Maggie D’Franky

Svoje mjesto na finalu 18.sezone HGF-a u Vintage Industrial Baru u Zagrebu osigurali su i ‘Gunslinger’s Bride’, rock četvorka iz Županje/Gradišta. Postavu čine vokal Matej Štajduhar, basist Marko Vujković, gitarist Josip Galović i bubnjar Tomislav Kamenski. Nakon konzultiranja s ostalim članovima, njihov je gitarist odgovorio na par pitanja, a obzirom na to da kao bend nisu dugo na sceni, ovo je prava prilika da ih malo bolje upoznate…

Za početak, recite kako ste krenuli kao bend i koliko ste već dugo u ovoj postavi?

Prije svega, pozdrav svima. Nastali smo negdje u proljeće/ljeto prošle godine na kavi. Nema nikakve posebne priče. Frendovi Jale i Fuky su me pokušali provocirat pitanjima kad ćemo ponovno napravit neki bend. Dotad smo još od 2009. godine pokrenuli 100 bendova i nikad nismo uspjeli pronaći basista ni vokal na duže vrijeme i bend bi se raspao nakon dva do tri mjeseca i mene je to strašno živciralo. Dogovorili smo probu, prihvatili siromašnu glazbenu ostavštinu naših bivših bendova kao temelj za nove stvari i imali smo nekih riffova sa strane na kojima smo planirali radit. Dogovor je bio da nećemo radit covere jer smo na to utukli previše vremena u svojim prijašnjim bendovima. Ubrzo nam se pridružio basist Vujka (koji svira i u Vinyl Slangu) i nakon njega Mačo na vokalu. Konačno smo popunili postavu, iako nas je ubrzo napustio Jale, tako da smo ostali na 4 člana. Matej Štajduhar (Mačo) vokal, Tomislav Kamenski (Fuky) na bubnju, Marko Vujković (Vujka) na basu i ja, Josip Galović (Bruse) na gitari. U toj postavi sviramo nekih 4 – 5 mjeseci.

Što simbolizira ime ‘Gunslinger’s Bride’? Tko ga je smislio?

Ime Gunslinger’s Bride ne simbolizira ništa i dok smo smišljali ime pokušavali smo izbjeći neko dublje značenje ili neku super cool duhovnu ili socio – političku poruku i jedini uvjet je bio da mora zvučati nabrijano. Imali smo nekih par prijedloga, od kojih nam se sviđalo samo Gunslinger’s pa još jedna riječ. Kroz period od par proba smo ispaljivali riječi koje bi dobro zvučale uz Gunslinger’s i Vujka je jednom ispalio Bride i tako je i ostalo. Bilo je stvarno suludih prijedloga, ali eto – ovo nam je najbolje zvučalo i još se nismo pokajali…

Na facebook-u pod žanrom piše da svirate rock, a pod utjecajima uz njega stoje blues i metal. S čime više volite eksperimentirati? Također, koji su vam glazbeni uzori (ako ih imate)?

Ideja je bila svirati nešto žestoko, tipa žešće od rock bloka na CMC-u, ali opet ne u sferama metala, jer takvu glazbu slušamo i pratimo takve bendove. Nismo se unaprijed dogovarali oko žanra nego smo išli principom gdje nas riff odnese, s tim da postoji neki tehnički ili stilski minimum koji svaki riff treba ispunjavati. Mislim da u našim stvarima ima dosta utjecaja bluesa, iako smo zvukom, žestinom ili formom bliži nekakvom rocku ili metalu. Meni osobno je blues zanimljiviji za eksperimentiranje, djeluje mi nekako slobodnije kao forma, kompatibilan je sa svim stilovima i naši riffovi su neka naša verzija bluesa odsvirana žešćom distorzijom i popraćena agresivnijim bubnjem i vokalom… mi sviramo neki betonski blues. Što se tiče uzora, svaki od nas ima neke svoje utjecaje koje je ugradio ili pokušava ugraditi u svoj stil.  Ima tu svega, od akustičnog bluesa Roberta Johnsona, preko neke rock klasike i mainstream rocka, kojekakvih žanrova i podžanrova, granđeva, stonera, pa sve do najekstremnijih žanrova metala… slušamo sve, Vujka sluša čak i jazz (hahaha), iako nismo baš neki fanovi popa i elektronike… najviše je tu rock bendova, pa smo onda i mi rock.

Koliko do sad imate pjesama i na čemu trenutno radite, ali i koji su vam planovi za dalje?

Trenutno imamo 6 gotovih pjesama. Trenutno smo na kreativnoj pauzi jer smo dogovorili par svirki, tako da smo i na probama isključivo vježbali već gotov materijal i pripremali se za svirke, iako ‘u sjeni’ radimo na novom materijalu pa ćemo i sklopit nešto novo uskoro. Uskoro se planiramo baciti na snimanje dema, bilo bi lijepo i odsvirati nešto izvan Županje…

Imate li glavu benda ili ste sva četvorica jednako bitni? Smišljate li zajedno glazbu i tekstove?

Nemamo baš određenog vođu ili glavu benda i ne bi to ni funkcioniralo kao hir jedne osobe. Sva četvorica smo jednako bitni, netko nekad preuzme inicijativu, ovisno o inspiraciji… Svatko posjeduje nekakvu svoju kvalitetu kojom dopridonosi bendu i odrađuje svoj dio posla. Pjesme radimo tako da netko donese nekakv riff, nekakvu ideju, kostur za pjesmu i onda to sviramo, isprobavamo različite verzije… U bendu smo svi više – manje sposobni svirati gitaru, tako da su sve ideje dobrodošle i ako ideja prođe nekakvo kolektivno odobrenje, onda krećemo u realizaciju… od nečeg nastane pjesma, a nešto zauvijek ostane ideja. Glazbeni dio posla najčešće odrađujemo svi. Fuky, Vujka i ja sklapamo uz Mačine sugestije dok se tekstovima i melodijom pjevanja bavi Mačo, uz povremene ulete nekog od nas.

Koji vam je dosad najbolji/najdraži nastup te postoji li nešto na što ste posebno ponosni?

Dosad smo imali samo tri nastupa jer smo tek nedavno izašli u javnost i dogovaramo još par svirki u bližoj budućnosti. Svaka od te tri svirke je zbog nečeg bila posebna. S jednom smo probijali led i bio nam je to prvi zajednički nastup, drugu smo svirali s frendovima iz Vinyl Slanga, što je također bilo posebno za nas sve kao grupu prijatelja koja je glazbeno odrastala zajedno, međusobno smo utjecali jedni na druge i sada smo podijelili stejđ… Nastup na HGF-u kao treća svirka zasad možda iskače jer se radi o glazbenom eventu na razini države na kojem smo svirali s više bendova i pred više ljudi. Ponosni smo na sve što smo dosad napravili u bendu, na naše pjesme i način na koji smo ih dosad prezentirali, na podršku koju smo dobili od prijatelja i poznanika i na scenu u Županji, koja je mala sredina, ali u njoj i bližoj okolici djeluje dosta kvalitetnih bendova, postoje uvjeti za rad (prostor, oprema) koji su bolji nego u nekim puno većim sredinama i ponosni smo na ljude koji pripadaju toj sceni, bez obzira na generaciju i žanr glazbe kojom se bave… ovdje možete dobiti samo podršku.

više na: http://mixer.hr/interview/gunslingers-bride-vecina-autora-glazbenih-kolumni-glazbene-kritike-i-slicnoga-jos-uvijek-lamentira-na-temu-novog-vala-vremena-i-dogadaja-od-prije-30-godina-a-pred-nosom-im-sviraju-neki-novi/