F5: “Bitno je da je plesno i da ima groove-a.”

razgovarala: Maggie D’Franky

‘F5’, zagrebački rock/neo-soul/funk/reggae bend kojeg čine pjevačica Nikolina Kovačević, klavijaturist Robert Nappholz, gitarist Mirko Kolovrat, basist Jakov Kolega i bubnjar Filip Hrelja, pobijedio je prije tjedan dana u polufinalu HGF-a u Hard Place-u. Dok čekamo finale u Vintage Industrial Baru, pročitajte što su ukratko rekli o sebi…

Za početak, recite kako ste se okupili i kako ste smislili ime benda te ima li kakvo posebno značenje?

Okupili smo se u 10. mjesecu 2012. godine, kad je Nikolina ušla u bend.

Kako je cijela priča vezana za nekadašnji Fali V, a s druge strane se ipak ide ispočetka, F5 (u računalnim krugovima sinonim za „refresh“), činilo se kao sasvim logično ime.

Tko je zaslužan za uvođenje funky prizvuka koji vas očigledno izdvaja od većine? Kako ste se u konačnici dogovorili za žanrove koje danas svirate?

U principu se ne dogovaramo niti smo se dogovarali u kojem smjeru idemo. Stvari su jednostavno izašle iz nas. Prevladao je afinitet prema „crnoj“ glazbi i grooveu, u čemu su se svi članovi našli. Bitno je da je plesno i da ima groove-a.

U kojem ste trenutno stadiju snimanja i pripreme albuma? Kada će ugledati svjetlo dana? Također, ima li na njemu pjesama i na hrvatskom i španjolskom ili samo na engleskom jeziku?

Album smo snimili, smiksali i čekamo da se dovrši mastering u SAD-u. Trebao bi izaći prije ljeta i zvat će se OrganiK. Snimali smo ga organski, uživo, a na njemu se nalazi 13 pjesama na engleskom i po jedna na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Kako ste se uopće odlučili na pisanje pjesama na 3 jezika i imate li glavnog tekstopisca u bendu?

Većinu tekstova napisala je bivša pjevačica Ione Linné Montesdeoca koje je podrijetlom iz Španjolske pa otud pjesme na engleskom i jedna španjolska pjesma. Nikolina je nastavila niz i sad je ona glavna tekstopiščica :).

Postoje li neki zajednički glazbeni uzori svima u bendu ili ste dosta različiti po tom pitanju?

I jedno i drugo. Svatko od nas odrastao je na različitoj glazbi, ali sigurno smo se u nekom trenutku života križali u istim žanrovima. Kako ne bi zakomplicirali odgovor, možda je bolje da ostane na ovome. 🙂

više na: http://mixer.hr/interview/f5-bitno-je-da-je-plesno-i-da-ima-groove-a/