Druga večer HGF festivala u Sisku – Pobijedili Rolin Humes

piše: Antonela Radić

S početkom šesnaeste večeri osamnaestog HGF demo festivala na pozornicu su kročili dečki iz indie/rock benda Rusti. Kutinski bend istog je trena pridobio publiku instrumentalnom izvedbom ”Tračnice” , kojom su dokazali izvanrednu sinkronizaciju bubnja Nene Hadžihajdića, basista Mihaela Delića te vokala i gitarista Tomislava Đudurića na čiju je inicijativu i nastao ovaj bend.

Iako Rusti postoje vrlo kratko, već rade na EP-u koji će snimati tokom 2014 godine, a njihov će se idući nastup održati u četvrtak u zagrebačkom klubu ”Klub” u kojem će nastupati sa engleskim bendom Johnny Foreigner , te kako se nadaju, pokazati da mogu puno bolje od jučerašnjeg nastupa.

Iako je publika bila malobrojna, snažne ovacije i simpatična dobacivanja dopratili su na pozornicu još jedan alternativni bend pod nazivom Ink4u. Poput prethodnog benda, zapalili su Skwhat instrumentalom ”Kaos” za vrijeme kojeg je bilo gotovo ne moguće ne primjetiti energičnog bubnjara Branislava Ćećeza ćiji je ritam zaljuljao publiku , dok su se basist Alen Ćurić i gitarist/vokalist Darko Vlašić iskazali kroz preostale izvedbe.

Ako je sudeći po jučerašnjem nastupu i dojmovima publike, ink4u zasigurno imaju sve kvalitete vrlo dobrog alternativnog benda i veliki potencijal.

S početkom trećeg nastupa oko 22:30, dečki iz benda Bekslep najavili su nam nešto sasvim drugačije, a tko je pažljivo slušao, mogao je shvatiti da su to uistinu i pružili. Naime, riječ je o bendu koji postoji već sedam godina, a njihov rad socijalne tematike temelji se na povlačenju paralele između bogatih i siromašnih te odrastanje pojedinca u društvu. Radi se o projektu bubnjara Daria Čereka, gitare Igora Perekovića te bas gitare Mate Dovrenića ; apsolutnog pobjedinka večeri što se tiče simpatičnosti, a kojeg ću zasigurno spomenuti i kasnije.
Dečki trenutno rade na albumu od devet pjesama kojem su nadjenuli latinski naziv Patter Familias, a cilj im je ostvariti rad sa scenskim družinama koje su voljne surađivati uz pratnju rock and roll benda.

Po špekulacijama publike, favoriti večeri zasigurno su bili Rolin Humesi čije se ime u zadnje vrijeme sve češće provlači po mnogobrojnim portalima, a sudeći po svemu, uskoro ih čeka nastup na greenville festivalu u Berlinu. Svoj nastup započeli su sa novom pjesmom ” In flame” koja već neko vrijeme broji pozitivne komentare na SonudCloudu, a poneki su i zapjevali. Ono što posebno obilježava njihov nastup je upravo smisao za humor vokala i klavijaturista Roberta Jamesa Hudlina, simpatičnost Nikole Smiljanića i Emila Bišćana te neizbježne ekspresije na licu bubnjara Mateja Smiljanića koji odlično drži tempo ovog benda.

Za vrijeme prebrojavanja glasova, publiku su zabavljali Komandant Medo, Sima, Rako i Milenko, četvorka iz benda Pištolj na gumene metke koji već neko vrijeme nisu nastupali u Sisku te su nas ovom prilikom podsjetili zašto su baš oni odnijeli pobjedu 16. HGF demo festivala.

Kako se večer bližila kraju, činilo se kao da je publika imala vrlo dobru intuiciju, pa su tako kao pobjednici završili upravo Rolin Humesi koji su na nagovor onih najizdržljivijih poklonika dobre glazbe odsvirali još nekoliko pjesama uključujući i neizbježnu osamnaestomunutu ”I don’t wanna know what I don’t wanna know”.

I konačno, moram se još jednom osvrnuti na solidarnost ostalih sudionika HGF-a te posebice već spomenutog Mate Dovranića koji je pobjedu Rolin Humesa slavio kao svoju i sve nas počastio veselim skakutanjem u prvim redovima, koje je završilo naprestanim čestitanjem i slikanjem sa svakim članom, a time i šesnaesta večer osamnaestog HGF demo festivala.