Davorin (Decomposing Entity): “Hrvatskoj sceni ne fali bendova, hrvatskoj sceni fali potpora publike i posjećenost koncerata.”

razgovarala: Maggie D’Franky

Na Metal Resurectionu, u sklopu 18. HGF-a, u zabočkom Regeneratoru pobjedu je odnio zagrebački death metal / experimentalcore bend ‘Decomposing Entity’ i tako osigurao finalni nastup u Vintage Industrial Baru. Trojka koja čini bend sastoji se od vokala i gitarista Davorina Švanera, bubnjara Marina Lelasa i basista Jurice Jakića, a nešto više o bendu rekao nam je Davorin pa pročitajte što kaže…

S obzirom na to da postojite od 2008. godine, recite kako ste krenuli, što ste od tad sve postigli, imate li omiljeni nastup te kako se nosite s tremom, koliko ste napredovali u tom pogledu?

Uvijek se rado sjetimo samih početaka i koliko smo svi bili mladi i balavi. Sve je krenulo kao neki projekt koji nije trebao postati neki ozbiljan bend, ali eto, igrom slučaja, krenuli smo, od samog starta, ozbiljno s ciljem konstantnog napretka.

2009. izdali smo EP pod imenom “Decomposing Entity” na kojem se nalazi pet pjesama te se njime predstavili široj javnosti. Godinu dana nakon, došao je single “Historical Monument” kojeg smo nedavno, s novim aranžmanima i nanovo snimljeno, izbacili van u obliku studio videa.

2012. izdali smo promo s 2 pjesme te sada pripremamo svoj prvi album.

Iskustvo tijekom svih tih godina, mnogobrojni koncerti i nastupi na raznim festivalima naučili su nas nositi se s tremom i svim popratnim procesima, tako da nas sad samo prati entuzijazam. 🙂

Kao najomiljeniji nastup naveo bih festival Metal Mania Open Air u Sloveniji. Vjerujem da bi se dečki iz benda s time složili, iako je bend tada imao 2 člana koji trenutno nisu više dio našeg kolektiva. Razlog ? Festival traje 2 dana, mi smo svirali drugi dan, ali smo morali doći prvi dan, a tu je večer svirao Destruction i imali smo jaaako puno vina i mineralne. 🙂

Zašto i kako ste odabrali naizgled tako negativno ime benda te kako ste se odlučili da ćete svirati metal?

Ime benda proteže se od samih početaka, stoga smo ga odlučili i zadržati. Možda naizgled djeluje negativno radi same riječi decomposing i u prijevodu znači raspadajuća osobnost, u smislu podvojene ličnosti i kritike društva, o čemu nam pretežito i tekstovi pjesama govore.

A metal smo odlučili svirati iz čistog razloga vlastitog gušta, svi smo metalci, svi to volimo 🙂

decomposing-hgf2Kako to da ste u bendu samo vas trojica? Niste razmišljali da uvedete četvrtu kariku?
U startu smo krenuli kao četvorka, ali eto, spletom okolnosti koje su dovele i do promjene članova, sveli smo se na trojac te nam to trenutno najviše odgovara. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, ali kada se sve na kraju zbroji, najbolje ispada kada je troje ljudi u bendu, svi znaju svoju poziciju i sve je puno jednostavnije dogovoriti i odraditi.

Stanemo svi u jedan oveći auto, a i manje cuge i klope nam treba, iako možemo popit i pojest k’o da nas je 6. 🙂

Sve su vam pjesme isključivo na engleskom jeziku, zašto je to tako? Također, tko piše tekstove i koja im je najčešća tematika?

Svi tekstovi su na engleskom jeziku iz čisto jednog razloga – tržište. Ne želimo se ograničavati samo na domaćim prostorima, želimo širu publiku.

Tekstove pretežito piše Davorin (vokal, gitarist) iako nije isključeno ni uključivanje ostalih članova benda, svi prijedlozi i ideje su dobrodošle. Sama tematika je socijalnog karaktera, kritika društva i sveopćeg stanja svijesti, upakirana u hrpu metafora.

Na čemu sada radite te koji su vam daljni planovi? Što biste željeli ostvariti kao bend, a dosad još niste?

Trenutno radimo na našem prvom studijskom albumu! U fazi smo snimanja te se nadamo da će kroz mjesec-dva snimanje završiti.

Želje? Za početak želimo završiti album i napraviti ga najbolje što možemo, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Želimo nastupati po festivalima diljem Europe te otići na jednu inozemnu turneju. 🙂

Djelujemo polako, ali sigurno. Konačan cilj nam je napredovati iz dana u dan. Svakim novim izdanjem, kojih će, nadamo se, biti što više, nastojat ćemo pokazati kako smo sazrijeli muzički i kao bend.

Kako vam je bilo svirati u Regeneratoru, jeste li zadovoljni sa svirkom i reakcijama publike?

U Regeneratoru nam je zaista bilo super, prijatelji smo s većinom koji su svirali tu večer, tako da je večer prošla u jednoj odličnoj i opuštenoj atmosferi. Publike je moglo biti i malo više, treba podržati ovakve evente i lokalnu metal scenu. Svakako hvala svima koji su bili dio te večeri i hvala svima koji su nam omogućili pobjedu te ulazak u finale. 🙂

više na: http://mixer.hr/interview/davorin-decomposing-entity-hrvatskoj-sceni-ne-fali-bendova-hrvatskoj-sceni-fali-potpora-publike-i-posjecenost-koncerata/