Altra (ZG): ‘Ime za bend dugo se tražilo, sve do jedne ljetne večeri kad mi je u snove došla Altra, međimurska vila.’

razgovarala: Maggie D’Franky

Predstavljamo još jedan bend kojeg ćemo u svibnju slušati u Vintage Industrial Baru u finalu HGF-a. ‘Altra’ je zagrebački alternativni rock bend koji je 13. ožujka u Hard Place-u pobijedio u HGF polufinalnoj večeri. Imala sam priliku popričati s gitaristom Juretom Banom i klavijaturistom Sinišom Matijašićem. Uz njih, bend još čine vokalistica Maja Tošić, bubnjar Branislav Muždeka i basist Josip Grgurić.

Zašto baš ime ‘Altra’, zbog čega smatrate da ste drugačiji od ostalih? Imate li neki moto koji slijedite?

Siniša: Koliko imate vremena :)? Ime za bend dugo se tražilo, sve do jedne ljetne večeri kad mi je u snove došla Altra, međimurska vila. Moto koji slijedimo: stvarati iskreno i biti svoj. Nadam se da se to osjeća i na svirkama.

Jure: Altra je drugačija po svemu, mi gajimo komfor umjesto konformizma, sviramo ono što nam je u srcu, vodimo se načelom budi svoj, drugačiji, i ne padamo pod utjecaje mainstream-a .

Kako je tekao odabir članova i kako ste se odlučili za žensku vokalisticu? Također, imate li glavu benda?

Jure: Imamo glavu, držimo ju u podrumu u škrinji, ma zaje…. se, 5 glava je pametnije od jedne. :)

Siniša: Kada sam čuo Majin glas, ostao sam bez riječi. Njen se glas savršeno poklopio s pjesmama. Budući da kroz demo-bendove konstantno prolazi mnogo ljudi, ni Altra nije bila iznimka. Početkom 2013., shvativši da je Maja jedan od najjačih vokala na ovim prostorima (pa i šire..he he J ), na proljetnoj pivici okupio sam poznanike za koje sam smatrao da bi ponovno mogli iznijeti Altru na scenu: Maju, zatim dvojicu članova benda „7“ (koji je trenutno ionako u hibernaciji), basista Jopu i gitarista Juru, povukavši za njima Majinog i Jurinog „unplugged djembaša“, inače klasnog muzičara i multiinstrumentalista Baneta koji je zasjeo na bubanj. Pokazalo se to kao dobitna kombinacija!!

S obzirom na to da kao bend postojite od 2009. godine, što ste do sad sve postigli i koji vam je najdraži nastup?

Jure: Osvojili status DEMO festa Zaprešić za bend koji je pobijedio po glasovima publike. Teško pitanje jer ova postava svira od svibnja 2013. Meni je osobno najdraži onaj prvi live, nastup ove postave vani kraj Save u suton na Kvarturi.

Siniša: Svirali smo po zagrebačkim klubovima, napravili pjesama za 4 albuma, a u ovoj postavi osvojili nagradu publike i nagradu žirija.. Možda smo mogli i više, no vjerujem da smo sad sazreli za korak naprijed. Najdraži nastup – ma svi su najdraži.:)

nastavak na: http://mixer.hr/interview/altra-zg-ime-za-bend-dugo-se-trazilo-sve-do-jedne-ljetne-veceri-kad-mi-je-u-snove-dosla-altra-medimurska-vila/