Zagrebački bend Mr.Albino pobjednik je 19.sezone HGF Demo Festivala

Mr.Albino - Pobjednici 19.HGF Demo festivala Live @ HGF ZabokOpenAir2015 foto: MarkoPlečko

Nakon tridesetak izlučnih večeri po cijeloj Hrvatskoj, najdugovječniji hrvatski demo festival završio je svoje 19 izdanje jučerašnjim finalom na pozornici HGF ZabokOpenAir-a. Da podsjetimo, u finale je prošlo šest izvođača, pet po izboru struke i jedan po izboru publike.

Nagrade ove godine nisu male. Uz 20.000 kuna u glazbenoj opremi, pobjednik će zasvirati na desetak festivala u Hrvatskoj i regiji, a HGF ih šalje i na mini turneje u Veliku Britaniju i Švedsku.

Kako je bilo za očekivati svih šest bendova došlo je spremno za akciju i sa željom da maksimalno iskoriste svoje vrijeme na stageu i predstave se publici i žiriju najboljem izdanju. U žiriju su bili Goran Vrgoč (Direktor HGF-a), Željen Klašterka (Urednik glazbenih programa HRT-a), Dubravko Jagatić (Novinar i glazbeni kritičar), Mirela Priselac – Remi (Predsjednica glavnog odbora HGU), Andrej Babić (HGU), Matko Radovčić (Zagrebačka Pivovara),Sanja Maksan (HGF) i Igor Polak (MIXER.HR).

Težak zadatak da otvore finale pripao je zadarskom Epilogu, nakon kojih su se predstavili čakovečki Wind Stain, Meant To Be iz Umaga, Das Rage iz Vukovara, zagrebački Mr.Albino i na kraju The Late iz Zagreba.

Imali smo prilike čuti različite glazbene žanrove od indie rocka i elektronike, preko metalcore-a do bluesa.Nakon podužeg vijećanja, jer presuđivale su nijanse, žiri je donio odluku. Treće mjesto osvojili su Epilog iz Zadra, drugi su bili Meant To Be iz Umaga, a čast da ponese titulu “Najboljeg hrvaskog demo benda u sezoni 2014/2015” pripala je bendu Mr.Albino iz Zagreba i njihov – alternativni outlaw rock..

Odluka je objavljena nakon nastupa sjajnih Kawasaki 3P koji su ‘rasturili’ raspoloženu publiku pjesmama sa novog albuma i starim provjerenim hitovima. Kawasaki su nekoliko puta za vrijeme nastupa čestitali svim natjecateljima i prisjetili se da su i oni nastupili u natjecateljskom dijelu prvog HGF-a davne 1996. godine.

Uzbudljivu prvu večer HGF ZabokOpenAir-a 2015. zatvorili su polufinalisti prošle sezone, zadarski Scarlet Notes, kojima uskoro izlazi album prvijenac.

Tulum u Zaboku nastavlja se danas. Slušat ćemo pobjednike HR DemoKluba – splitski Repassage, goste iz Velike Britanije – Xander & The Keys, koji ovom svirkom završavaju svoju hrvatsku turneju, pobjednike zaječarske Gitarijade, partnerskog festivala, Holographic Human Element iz Travnika i, naravno, pobjednike 19.HGF-a – Mr.Albino.

Headlineri drugog dana su – Silente i ELEMENTAL.